Ochrana vašich osobních údajů nás zajímá
Společně s našimi partnery 1 přistupujeme k údajům na zařízení a/nebo je ukládáme. Patří mezi ně jedinečné identifikátory souborů cookies, které slouží ke zpracování osobních údajů. Tyto volby můžete přijmout nebo je spravovat přes níže uvedený odkaz. To můžete kdykoli provést i na stránce zásad ochrany osobních. údajů. Váš výběr pak předáme partnerům, což nijak neovlivní údaje prohlížení.
Společně s našimi partnery zpracováváme údaje s tímto cílem
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení. Přesné údaje o zeměpisné poloze a identifikace pomocí skenování zařízení. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb. Seznam partnerů .
Chystáte se vstoupit na stránku o alkoholu. Pokračovaním potvrzujete, že je vám více než 18 let. Na stránkach nakup.itesco.cz platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Voda, chmel a kvasnice: Poznejte kouzlo piva
Doručení až k vašim dveřím ve smluvený čas
Nejširší nabídka produktů online
Slevy a akční nabídky každý týden
Malá encyklopedie piva: Jaký je rozdíl mezi ležákem a výčepním pivem?
Pivo patří mezi nejstarší a nejrozšířenější alkoholické nápoje na světě. České slovo pivo je odvozeno od slova „pitivo“, které označuje „nápoj nejrozšířenější a nejobyčejnější“. Obliba piva v Česku stále roste. Tradičně se v pití piva Češi umisťují na prvních příčkách a nechávají za sebou další pivní velmoci, jako je Belgie, Irsko nebo Německo. V současné době se po celém světě vaří několik druhů piva, ale stále k tomu stačí základní suroviny – voda, kvasnice, slad a chmel.
V Čechách se nejvíce konzumuje pivo výčepní a ležák. Jako ležák se označuje například tradiční české spodně kvašené pivo. Pokud sáhnete po jedenáctce nebo dvanáctce, dostanete ležák. Chuť vícestupňového piva je plnější a výrazně chmelová. Výčepní piva jsou lehčí, více osvěžující. Pod názvem výčepní pivo najdete sedmi až desetistupňová piva. Stupně v pivu pak označují koncentraci cukru ve sladině.
Věděli jste, že…
Jak podávat pivo? Hlavně správně vychlazené
Pivo nechte nejdříve pořádně vychladit. Ideální teplota při servírování ležáků a výčepních piv je 5–7 °C. U pivních speciálů držte teplotu kolem 10–12 °C. Piva se silnější chutí a vůní totiž lépe vyniknou při vyšší teplotě. Před nalitím piva vypláchněte sklenici studenou vodou. Základní pěnu získáte tak, že nalijete trochu piva na dno sklenice. Zbytek nalijte jemně po skle.
Nejznámější způsoby čepování piva
Zajímavosti, které pobaví přátele i rodinu
Víte, že existuje chorobný strach z prázdného půllitru? Odborně se tato fóbie nazývá cenosillicafóbie. Stačí si ale sklenici opět dolít a strach je pryč. Podívejte se i na další zajímavosti, které jste o pivu netušili.
Nejoblíbenější piva našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku