Ochrana Vašeho soukromí
Tesco využívá soubory cookie ke zlepšení Vašeho zážitku při návštěvě webových stránek. Pro více informací prosím navštivte naše zásady zpracování osobních údajů.
Více informací
Využíváme nevyhnutné cookies k zajištění správného fungování webových stránek; funkční k uložení Vašeho nastavení a analytické k nabídce oblíbeného obsahu. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit.
Chystáte se vstoupit na stránku o alkoholu. Pokračovaním potvrzujete, že je vám více než 18 let. Na stránkach nakup.itesco.cz platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Voda, chmel a kvasnice: Poznejte kouzlo piva
Doručení až k vašim dveřím ve smluvený čas
Nejširší nabídka produktů online
Slevy a akční nabídky každý týden
Malá encyklopedie piva: Jaký je rozdíl mezi ležákem a výčepním pivem?
Pivo patří mezi nejstarší a nejrozšířenější alkoholické nápoje na světě. České slovo pivo je odvozeno od slova „pitivo“, které označuje „nápoj nejrozšířenější a nejobyčejnější“. Obliba piva v Česku stále roste. Tradičně se v pití piva Češi umisťují na prvních příčkách a nechávají za sebou další pivní velmoci, jako je Belgie, Irsko nebo Německo. V současné době se po celém světě vaří několik druhů piva, ale stále k tomu stačí základní suroviny – voda, kvasnice, slad a chmel.
V Čechách se nejvíce konzumuje pivo výčepní a ležák. Jako ležák se označuje například tradiční české spodně kvašené pivo. Pokud sáhnete po jedenáctce nebo dvanáctce, dostanete ležák. Chuť vícestupňového piva je plnější a výrazně chmelová. Výčepní piva jsou lehčí, více osvěžující. Pod názvem výčepní pivo najdete sedmi až desetistupňová piva. Stupně v pivu pak označují koncentraci cukru ve sladině.

V Česku roste obliba minipivovarů
Vedle velkých pivovarů vzniká v Česku stále více minipivovarů, kde se vaří hlavně pivní speciály jako IPA Pale Ale nebo Stout. V roce 2019 se uvařilo 400 tisíc hektolitrů piva právě v minipivovarech.
Věděli jste, že…

Nejstarší dochovaný záznam o vaření piva má Břevnovský klášter
Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha je nejstarší pivovar v Česku. Založili ho kníže Boleslav II. a pražský biskup sv. Vojtěch už v roce 993. Dnes se v Břevnovském pivovaru vaří hlavně piva speciální. Ochutnat můžete třeba 11° černý speciál s výraznou chutí praženého ječmene, která mu dodává čokoládovo-kávový nádech.
Jak podávat pivo? Hlavně správně vychlazené
Pivo nechte nejdříve pořádně vychladit. Ideální teplota při servírování ležáků a výčepních piv je 5–7 °C. U pivních speciálů držte teplotu kolem 10–12 °C. Piva se silnější chutí a vůní totiž lépe vyniknou při vyšší teplotě. Před nalitím piva vypláchněte sklenici studenou vodou. Základní pěnu získáte tak, že nalijete trochu piva na dno sklenice. Zbytek nalijte jemně po skle.

Klasické ležáky si nejlépe vychutnáte v tradičních pivních půllitrech. Chuť a aroma pšeničného piva zase lépe vynikne ve vysoké štíhlé sklenici. A pivní speciály nalijte do skleniček s menším objemem a na stopce. Vynikne jejich sytější barva a rozvinou se všechny chutě.
Nejznámější způsoby čepování piva

Hladinka
Nejčastější způsob čepování. Na jeden zátah a tak, aby se na konci vytvořila hustá krémová pěna. Pivo má silný říz.

Mlíko
Ideální pro milovníky sladké chuti. Sklenice je plná husté, krémové pěny. Má velmi jemný říz.

Šnyt
Menší míra piva s na vrchu silnou vrstvou krémové pěny. Ideální na degustaci nebo jako „rychlé“ pivo.
Zajímavosti, které pobaví přátele i rodinu
Víte, že existuje chorobný strach z prázdného půllitru? Odborně se tato fóbie nazývá cenosillicafóbie. Stačí si ale sklenici opět dolít a strach je pryč. Podívejte se i na další zajímavosti, které jste o pivu netušili.




Nejoblíbenější piva našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku