Používáme soubory cookie, abychom Vám usnadnili používání naší webové stránky. Dejte nám vědět o vašich preferencích.
Vstupujete na stránku s alkoholickým obsahem. Pokračováním potvrzujete, že jste starší 18 let. Prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let je zakázán.
Poznejte tradiční bylinné likéry
Malá encyklopedie bylinných likérů: Jaký je jejich původ a využití
Původ bylinných likérů sahá až do 13. století, kdy se objevily první likéry v italských klášterech. Od té doby se staly oblíbenými po celém světě. Bylinné likéry se nejčastěji připravují jako lihové maceráty nejrůznějších bylin, koření nebo ovoce. Během výroby se do lihu uvolní hlavně výrazná chuť a vůně všech přísad. Obsahují většinou 20–40 % alkoholu.
Původně se bylinné likéry kvůli vysokému obsahu léčivých bylin a koření prodávaly v lékárnách. Lidé je často a rádi využívali hlavně jako digestivum podporující trávení. Kombinace některých bylinek totiž dokáže zklidnit žaludek. Dneska se bylinné likéry nejčastěji konzumují jako aperitiv, digestivum nebo jako základní přísada do míchaných koktejlů.
Věděli jste, že…
Jak podávat bylinné likéry? Samostatně i v koktejlu
Bylinné likéry podávané před jídlem jako aperitiv naladí chuťové pohárky. Jsou ale také oblíbené jako účinná digestiva, která dokážou zklidnit podrážděný žaludek po velkém nedělním obědě. V takovém případě se podává opravdu jen malé množství. Sklenice na likér, tzv. likérky se proto vyznačují kalíškem o malém objemu a vysokou nožkou nebo stopkou pro snazší přípitek.
Koktejly z bylinných likérů: Zkuste 3 zaručené tipy
Zajímavosti, které pobaví přátele i rodinu
Věděli jste, že mezi nejstarší dochované bylinné likéry patří francouzská Benediktýnka, kterou vytvořil benediktýnský mnich v roce 1510 v Normandii? Mrkněte se i na další perličky o likérech.
Nejoblíbenější likéry našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku