Ochrana Vašeho soukromí
Tesco využívá soubory cookie ke zlepšení Vašeho zážitku při návštěvě webových stránek. Pro více informací prosím navštivte naše zásady zpracování osobních údajů.
Více informací
Využíváme nevyhnutné cookies k zajištění správného fungování webových stránek; funkční k uložení Vašeho nastavení a analytické k nabídce oblíbeného obsahu. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit.
Vstupujete na stránku s alkoholickým obsahem. Pokračováním potvrzujete, že jste starší 18 let. Prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let je zakázán.

Poznejte tradiční bylinné likéry
Malá encyklopedie bylinných likérů: Jaký je jejich původ a využití
Původ bylinných likérů sahá až do 13. století, kdy se objevily první likéry v italských klášterech. Od té doby se staly oblíbenými po celém světě. Bylinné likéry se nejčastěji připravují jako lihové maceráty nejrůznějších bylin, koření nebo ovoce. Během výroby se do lihu uvolní hlavně výrazná chuť a vůně všech přísad. Obsahují většinou 20–40 % alkoholu.
Původně se bylinné likéry kvůli vysokému obsahu léčivých bylin a koření prodávaly v lékárnách. Lidé je často a rádi využívali hlavně jako digestivum podporující trávení. Kombinace některých bylinek totiž dokáže zklidnit žaludek. Dneska se bylinné likéry nejčastěji konzumují jako aperitiv, digestivum nebo jako základní přísada do míchaných koktejlů.

Češi si na likéry potrpí
V České republice je silná a dlouhá tradice výroby bylinných likérů. Becherovka se v Karlových Varech začala vyrábět už v roce 1807. Od té doby patří mezi nejoblíbenější české bylinné likéry.
Věděli jste, že…

Typický český koktejl Beton vznikl na Expu v Montrealu?
Téměř každý zná Beton. Málokdo ale tuší, kde se vzal. Oblíbený drink připravený z Becherovky a Tonicu vznikl na světové výstavě Expo 1967 v Montrealu jako nápoj československo-kanadského přátelství.
Jak podávat bylinné likéry? Samostatně i v koktejlu
Bylinné likéry podávané před jídlem jako aperitiv naladí chuťové pohárky. Jsou ale také oblíbené jako účinná digestiva, která dokážou zklidnit podrážděný žaludek po velkém nedělním obědě. V takovém případě se podává opravdu jen malé množství. Sklenice na likér, tzv. likérky se proto vyznačují kalíškem o malém objemu a vysokou nožkou nebo stopkou pro snazší přípitek.

Často se liší také teplota podávání bylinných likérů. Například Becherovku je ideální si dopřát namraženou, protože tak lépe vynikne chuť bylin a koření. Bylinné likéry často slouží také jako základ míchaných koktejlů.
Koktejly z bylinných likérů: Zkuste 3 zaručené tipy

Aperol Spritz
Smícháním 20 ml perlivé vody, 60 ml Prosecca a 40 ml Aperolu získáte lehký osvěžující drink. Ozdobte plátky pomeranče a přidejte led.

Jägerbomba
Do větší sklenice nalijte 50 ml Jägermeistera a přidejte 125 ml Red Bullu nebo jiného energetického nápoje. Můžete přidat led a podávat.

Bavorák
Vyšší sklenici naplňte ledem, dolijte 150 ml Tonicu a přidejte 40 ml Fernetu Stock Original. Nakonec ozdobte plátkem citronu.
Zajímavosti, které pobaví přátele i rodinu
Věděli jste, že mezi nejstarší dochované bylinné likéry patří francouzská Benediktýnka, kterou vytvořil benediktýnský mnich v roce 1510 v Normandii? Mrkněte se i na další perličky o likérech.




Nejoblíbenější likéry našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku