Ochrana vašich osobních údajů nás zajímá
Společně s našimi partnery 1 přistupujeme k údajům na zařízení a/nebo je ukládáme. Patří mezi ně jedinečné identifikátory souborů cookies, které slouží ke zpracování osobních údajů. Tyto volby můžete přijmout nebo je spravovat přes níže uvedený odkaz. To můžete kdykoli provést i na stránce zásad ochrany osobních. údajů. Váš výběr pak předáme partnerům, což nijak neovlivní údaje prohlížení.
Společně s našimi partnery zpracováváme údaje s tímto cílem
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení. Přesné údaje o zeměpisné poloze a identifikace pomocí skenování zařízení. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb. Seznam partnerů .
Vstupujete na stránku s alkoholickým obsahem. Pokračováním potvrzujete, že jste starší 18 let. Prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let je zakázán.
Víno v hlavní roli
Malá encyklopedie vína: Jak ho vybrat a podávat
Víno červené, bílé, růžové. Suché, polosuché nebo sladké. Každé se hodí pro jinou příležitost a liší se také způsob jeho servírování. Při párování vína s jídlem myslete na to, že výrazná chuť vína může přebít chuť jídla a naopak. Chutě je proto ideální vzájemně doplňovat a podporovat. Bílá a lehčí vína se hodí hlavně k rybám a bílému masu, či těstovinám. Červená vína zase skvěle podtrhnou hutnou a kořeněnou chuť červeného masa nebo zvěřiny.
Růžová vína zkuste spárovat s jemnou chutí mořských plodů, lehkých salátů a klidně si je dopřejte k i lehčím dezertům. Pokud párujete víno a sýry, opět platí pravidlo párovat podobně intenzivní chutě. K aromatickým výrazným sýrům se hodí spíše těžší hutné víno. Mezi nejpěstovanější odrůdy v Česku patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Převážná většina tuzemských vín pochází z Moravské vinařské oblasti.
Věděli jste, že…
Jak správně servírovat víno: Důležitá je teplota i typ skleničky
Každé víno vynikne při jiné teplotě. Proto je při servírování vína teplota klíčová. I červené víno musí být správně vychlazené. Ideální je 13–16 °C pro mladá červená vína. Hutnější, kořeněná červená vína se podávají schlazena na teplotu 16–19 °C. Bílá vína si dopřejte klidně chladnější. Suché bílé víno nejlépe vynikne při teplotě 9–11 °C.
Vyznejte se ve vinných etiketách
Zajímavosti, které pobaví rodinu i přátele
Pokud se chcete stát odborníkem na víno, stačí se zapsat na univerzitu a vystudovat vědní obor enologie. Tak se totiž nazývá věda o vínu a vinařství. Podívejte se i na další zajímavosti, které jste o vínu netušili.
Nejoblíbenější vína našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku