Ochrana vašich osobních údajů nás zajímá
Společně s našimi partnery 1 přistupujeme k údajům na zařízení a/nebo je ukládáme. Patří mezi ně jedinečné identifikátory souborů cookies, které slouží ke zpracování osobních údajů. Tyto volby můžete přijmout nebo je spravovat přes níže uvedený odkaz. To můžete kdykoli provést i na stránce zásad ochrany osobních. údajů. Váš výběr pak předáme partnerům, což nijak neovlivní údaje prohlížení.
Společně s našimi partnery zpracováváme údaje s tímto cílem
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení. Přesné údaje o zeměpisné poloze a identifikace pomocí skenování zařízení. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb. Seznam partnerů .
Chystáte se vstoupit na stránku o alkoholu. Pokračovaním potvrzujete, že je vám více než 18 let. Na stránkach nakup.itesco.cz platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Whisky od A do Z
Malá encyklopedie whisky: Jakou vybrat a jak si ji vychutnat
Věděli jste, že žádné dvě značky whisky prý nechutnají stejně? To platí zejména u takzvaných single malt whisky z jednoho druhu sladu. Na výslednou chuť má vliv kvalita použitého ječmenného sladu, jeho sušení i zrání v sudech. Zajímavé chutě mají whisky zrající například v sudech po bourbonu nebo sherry.
Abyste si whisky dokonale vychutnali, poválejte každý doušek několik vteřin v puse. Trochu jako kdybyste jej žvýkali. Díky tomu se chuť nápoje zcela otevře. Vhodné je také do whisky přilít trochu vody, ta má dvě funkce: uvolnit chuť whisky a zároveň chránit chuťové buňky.

Stará Myslivecká Žitná
Unikátní ryze český nápoj navazuje na tradici dlouhou 500 let. Za originální chutí pikantní a lehce ovocné příchuti stojí žito a žitný destilát. V množství odpovídající malému panáku najdeme asi 450 destilovaných zrnek žita.
Věděli jste…

Jaký je rozdíl mezi jednodruhovou a míchanou whisky?
Jednodruhové (jednosladové, single malt) whisky označované jako single malt jsou známé pro svou znalci oceňovanou originální chuť, která se liší podle konkrétní palírny i roku výroby. Míchané (směsné, blend) whisky mají jemnější chuť oblíbenou lidmi. Jejich chuť je stálá díky možnosti kontrolovaného míchání.
Jak podávat whisky? Ideálně bez ledu
Díky správnému servírování nejlépe vynikne chuť každého alkoholu. A whisky není výjimkou. Zapomeňte na klasické malé panáky vhodné pro alkohol, který se pije na jeden lok. Whisky je třeba si vychutnat a každý doušek nechat poválet na jazyku. Pro takovou konzumaci je ideální pořídit si široké nízké sklenky s tlustým dnem. Ještě vhodnější je sklenka se zúženým hrdlem ve tvaru tulipánu.

Častou chybou při podávání whisky je přidání ledu do sklenice. Nízká teplota totiž otupuje už tak jemnou chuť nápoje. Pokud si tedy chcete svou oblíbenou whisky vychutnat na maximum, postačí nechlazená whisky z (domácího) barového pultu.
Druhy whisky

Skotská
Nejčastěji dvakrát destilovaná pálená ve Skotsku z vody a ze skotského sladového ječmene sušeného většinou kouřem z rašeliny. Musí zrát minimálně 3 roky v dubových sudech.

Irská
Slad se suší bez kontaktu s kouřem z rašelinového ohně. V chuti tedy chybí kouřový tón. Je třikrát destilovaná a minimálně tři roky skladovaná v dubových sudech. Musí být vyrobená v Irsku.

Kanadská
Většinou míchaná whisky s jemnou chutí a nádechem karamelu. V destilátu je většinou více než 50 % kukuřice, zbytek tvoří obilí. Zrát musí alespoň 4 roky, vyrobena musí být v Kanadě.
Zajímavosti, které pobaví rodinu i přátele
Není lepší způsob, jak oslavit den whisky než si na ni připít. Mimochodem mezinárodní den skotské whisky každý rok připadá na 27. červenec. Nejstarší záznamy o výrobě whisky sahají až do roku 1494. O 150 let později pak byla tato „ohnivá“ voda poprvé zdaněna skotským parlamentem. Dnes se ze Skotska každý rok vyveze neuvěřitelná 1 miliarda lahví skotské whisky.




Nejoblíbenější whisky našich zákazníků
Košík
Váš košík
Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější
Prázdný košík
Tady uvidíte položky přidané do košíku