Veselé Velikonoce

Usnadněte si sváteční přípravy a prožijte Velikonoce v klidu a pohodě. Nechte se inspirovat naším receptem na dokonalou vánočku a potěšíte všechny mlsouny.
Proč tento recept?

Proč tento recept?

Tato lahodná a jemně sladká vánočka je perfektní pro vaše sváteční hody a její příprava je snadná a zábavná. Ani kousek nezůstane nazmar!

Info time, kcal...

Co budete potřebovat?

  • Hladká mouka

    Hladká mouka

    500 g jemně mleté špaldové mouky

  • Květový med

    Květový med

    100 g vysoce kvalitního medu

  • Máslo

    Máslo

    100 g měkkého másla

  • Čerstvá vejce

    Čerstvá vejce

    2 velká vejce (žloutky)

  • Pekařské droždí

    Pekařské droždí

    25 g čerstvého droždí

  • Lahodné mléko

    Lahodné mléko

    250 ml plnotučného mléka

  • Vyvážení chutí

    Vyvážení chutí

    2 kapky vanilkového extraktu, kůra z 1 citronu

  • Dokonalý závěr

    Dokonalý závěr

    Na potření: vejce (rozšlehané), 100 g mandlí (plátky)

Jak na to?

1) Zahřejte ¼ mléka a rozdrobte do něj droždí. Nechte odpočívat 10 minut.

2) Mezitím prosejte špaldovou mouku a rozpusťte máslo.

3) Přidejte všechny ostatní ingredience do mísy s prosátou moukou a promíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte mléko.

4) Nechte těsto odpočívat 1 až 2 hodiny.

5) Po vykynutí těsto několikrát prohněťte v rukou, aby bylo nadýchanější. Vytvarujte bochník.

6) Připravenou vánočku nechte odpočívat na plechu 30 minut. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

7) Před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 40 minut.
Věděli jste, že...?

Věděli jste, že...?

Předchůdce vánočky byla sladká bulka z kváskového těsta sloužící k oslavám bohyně jara. Po příchodu křesťanství tento zvyk přetrval a kněží během Velikonoc rozdávali bulky s mandlemi nebo rozinkami chudým.

Košík

0,00 Kč Aktuální cena košíku

Pokladna

Váš košík

Vyberte službu, která je pro Vás nejvhodnější

Prázdný košík

Tady uvidíte položky přidané do košíku